Förförisk folkmusik förtjusar

Konsert, Galleri Smedbyn, 17 november 2015 _________________ Sotali

4 Traditionell folkmusik möter moderna tongångar och rytmer i händerna på musikgruppen Sotali. I musikcaféserien sista vända för året besökte de tre igår Musik i Huskvarna och Galleri Smedbyn. De skapar en slags syntes av gammalt och nytt, med rent historiska instrument som får en nyskapande roll som blir till en nordisk tidlös världsmusik. Nyckelharpan har en mer än 500 år lång historia och hade länge sitt starkaste fäste i Uppland. Numera förekommer den över hela vårt land. Mandolan är ett ännu äldre instrument och sägs vara upphovet till mandolinen. Den har sina rötter tillbaka i medeltiden. Första anslaget doftade orientaliska kryddor på norrländskt tunnbröd. I botten finns fjällvidderna, men det blandas med rytmerna från någon bazaar i mellanöstern. Musiken rör sig allt mer och tempot ökar. De surrande tonerna från Daniels nyckelharpa nästan flyter ihop i ett ljudkalejdoskop. Det finns ett slags vemod inbyggt i det instrumentet. I det här sammanhanget klingar Daniels moderniserade mandola lite som en oud, Arabiens svar på lutan. Magnus känsliga och lyhörda slagverk understryker rytmerna så läckert. Många av låtarna som Sotali spelade är egna kompositioner. De har ofta en vindpinad ödslighet som hämtat inspirationen från fjällvärlden, nära där de två Daniel växte upp. Det är så vackert, så tårträngande att man ryser. En del blir till nutida konstmusik. Det egna blandades med traditionella polskor, jojk och annan folkmusik från norr och det är inte alltid lätt att skilja det ena från det andra. Musiken har en förförisk puls som lugnar och engagerar. Den lyser upp mina sinnen och skingrar det tunga novembermörkret. Bo Levander - JönköpingsPosten 18 nov 2015


Featured Posts
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recent Posts